Blog,  Dreamwriter

Csongor Andrea – Belső füzet

BELSŐ FÜZET

A VONAL

HÍVÓSZÓ LELKISEGÉLY SZOLGÁLAT

487.

férfi

54 éves

vidéki, visszahívó

enyém

ügyelő: Villő

Szokott panaszok. Hallgatott egy kis zenét, DJ szeretne lenni, régi bakelitlemezeket hallgat. Velem is meg akarta hallgattatni, de hárítottam.

Nem ehet süteményt, cukorbeteg (még mindig), apjával rossz a kapcsolata (még mindig). Elsétált a cukrászdába, az apjával veszekedett. Mint mindig.

Nem szívesen veszi be a gyógyszereit, nyugtató, hangulatstabilizáló, emlékeztettem rá, mi történt, amikor legutóbb elhagyta.

Úgy veszem észre, a karantént nem is fogta fel. Maradt az eredeti szorongásainál, nincs szüksége vadiújra. Lehet, hogy nem is hallott megszorításokról. Már minden kapcsolatát elrongálta, egyszerűen unatkozik.

rendszergazdának: én szeretném kérni, hogy a mobilkészülékemre irányítsd a hívásokat, elmúltam 65, és nem akarok beutazni, így otthonról ügyelnék. Lehetséges?

rendszergazda: igen, és ha még valaki szeretné, jelezze nekem!  Aki otthonról ügyel, keressen valami nyugodt helyet a lakásban, ne hallatsszon be, hogy a gyerek kiabál a mosdóból , miszerint „kééész vagyok!f”, és ne sétáljatok ki a kertbe se a mobillal, ha a szomszéd épp a borostyánotokat írtja… Ne látszódjon két fekete macskafül a margónál!

Az otthoni ügyelés esetén egyébként nem tudunk felvételt készíteni a hívásról, így ezzel a lehetőséggel csak indokoltan éljetek. Ha van benned irántam egy csepp szánalom…


488.

35 éves

ügyelő : Goofree!

hívás tartalma:

Ma nem sok kedvem van írni. Sokkal szabadabban kellene kezelni ezeket a dekurzus lapokat, ez mégsem egy orvosi rendelő! Nagyon kötött a forma, pedig a lelkisegély inkább egy szabadrepülés, műfajánál fogva. Itt mindenki a személyiségét használja munkaeszközként, hozott anyagból dolgozik, és nyilván nem vagyunk egyformák! Miért nem hívjuk inkább Belső Füzetnek? Szabadabban fogalmazhatnánk, úgyis csak mi olvassuk. Kezdem is. Figyeljetek! Én ma nagyot gondoltam, úgy döntöttem, hogy felköpök az égre, és felszarvazok egy papucsférjet, még ezen az  éjjel! Ollyan kedvem van. Zuhanó gépen nincs ateista, ez egy hülye mondás, dehogynem, ez pont annyira igaz, amennyire nem! Szóval az történt, hogy idefelé jövet egy muraközi ló tompornagyságú nő ment, – mit ment vonult! – előttem, velencei skarlát-vörös karmaiban egy zsiráfos hajráfos kislánnyal. Sajna valami kabát, meg ormótlan plázacickány cipő takarta a testét, a HIDEG MEG VÉGRE MONNYON LE! Próbálta áthúzni a gyereket a piros jelzésen, de az lecövekelt, és ellenállt.  Hátrafordult a gyerekhez, szembe velem. A kabátja elöl szétnyílt, a szél és a hátra fordulós mozdulat szétlebbentette a kelmét, láttatni engedte szinte az egész alakját. Feszesnek, keménynek tűnt, de ahol kell, ott lágyan ívelt. Az arca olyan hamiskásan gyönyörű. Nem sminkelte magát, vagy nagyon ügyesen csinálta. És olyan, de olyan érzéki ajkai voltak! Kár, hogy bejön ez a maszk, és kitakarja a nők mindenféle ajkát.

– Nem érdekel mit mondott az apád. Apád egy ökör. Ha azt mondom, hogy ‘sietünk’ és hogy ‘gyere’, akkor fogadj szót, és gyere! – ennyi! Ezt mondta a Formáscombú, és egyre rángatta a kölket.

Figyeled? APÁD HÜLYE!!! ENNYI! Majdnem egy kamion elé rángatta szerencsétlen zsiráffejűt, úgy kellett elhúznom. Egy Batman vagyok! És most én elégtételt veszek, ma rituálisan feláldozok egy férjet. Részemről privát Brexit a morálból! A feleségem se lehetett volna mizerábilisabb!

mentor: Goofree, jó, hogy nagy élmény volt a nő, de mi volt a hívásban? Ezek szakmai dokumentumok. Kérés továbbá: ne használj nagybetűket, olyan mintha rákiabálna az emberre. Felkiáltójelből is pont elég egy darab, elég hozzá, hogy az érzelmi töltetet kifejezze. A központozás maga az ember, az e-mail-es csapat mesélhetne…

jegyzet: Ja, bocs. Kopasz fejemre és kecskeszakállamra, még a tetoválásaim is életre keltek ettől a nőtől, meg a láthatatlan férjtől, mint áthágnivaló akadályról (inkább hágnivaló, ha engem kérdezel) szóló téveszméjéről, de akkor leírom a hívást!! (Meg a drága exemet is, legyen ez a nap szlogenje!!)

Harmincas nő, egy citromfáról beszélt, amit évekkel ezelőtt ültetett. Öntözgette, dédelgette, mint a mesében. Egyszer csak, hat év után a citromfa fényeszöld leveleket kezdett hajtani, és hozott mellé hat darab sárga citromot. A hívó férje meg le se szarta a citromfát, meg a ráfordított időt a hat év alatt, amúgy is olyan citromba harapott forma lehet. Mondjuk, nem tétlenkedett a hapsi hat évig, egy valag gyerekük van. De amikor a termések megjelentek a fán, hirtelen a fúvó széltől is óvni kezdte a drága növénykét (a kicsinyítő képző a szimpátia jele), és az összes, szám szerint négy gyereküket leordította, hogy ne merjenek ott labdázni meg ugrálni, és az egyik mégis levert egy citromot, a pasi meg tiszta idegroncs lett.

Nem tudom, mit akart ezzel mondani a nő? Én hajtogattam, mint virág a levelet, hogy megértem őt, de ÉN2 jobb sztorit tudok. Például a bonsai-ok. Azokat meg nem engedik úgy nőni, ahogy a természetük diktálná, hanem gátolják, nyesegetik, így kénytelenek olyanra nőni, amilyenné a zsarnokuk akarja. Na, erről tudnék beszélni! Mint valami Frankenstein lények! Azt mondta a nő, szomorú, mert olyan ő is, mint egy citromfa.

A fa értéket a gyümölcse adja, nyilván, ezt én is tudom, de azért persze nem kellett volna ordibálni szegény szülőgéppel.

CITROMÍZŰ BANÁNOK ELŐRE!

Léna: Goofree, ne írj már random nagybetűs részeket, olyan nehéz statisztikázni, hogy mi a hívás fókusza. Magány? Párkapcsolati zavar? Vagy csak unatkozik? Őstermelő?

Tessza: Kérdéseim:

Mi adja egy citromfa értékét? A termése?

              Kell, hogy legyen értéke?

              Nem elég, hogy csak van?

            Mi a hívó megrendelése ebben a beszélgetésben?

Erzsó: Azért, mert a szétlebbenős nő lehülyézte a férjét, te bosszút akarsz állni egy férfin? Hiányolom a logikát. De nem ítélkezem, kétség se férjen.

Panna: A citromfa öt-hat év után hoz termést, ilyen a természete. Utánna olvstam a szakirodalomban a fodrásznál. (Kishölgyem, 765. szám)

Mentor: mi az a négyzetszám?

Goofree: Én a négyzeten  . Nem volt origi-jel. De így még egyedibb. Nem adhatom alább a mindenségnél.


499.

Férfi

49 éves

vidéki

először telefonál

ügyelő: Tessza

Szabad szöveg: Kiegyensúlyozott, nyugodt mély hang, nincs felzaklatva. Lehetséges, hogy rágyújt hívás közben (Orális fixáció?), behallatszik a madárcsicsergés, kimehetett egy teraszra. Feleségéről beszél. 45 éves korukban lettek szerelmesek, mindketten nagycsaládosok, közös mozaik megacsaládot hoztak létre. Mindketten segítő szakmában dolgoznak, hívők, komoly értékeket képviselnek. Minden idejüket együtt töltik, ő most is imádja a nőt. De segítség kell nekik, reméli, hogy tudok tanácsot adni. Köhög.

A hívó felesége az utóbbi időben elzárkózik, érthetetlenül távol került, ingerlékeny. A hívó feltételezi, hogy a nőnek van valakije, és előbb-utóbb kiböki, hogy válni szeretne. Házon kívüli elfoglaltságokat keres, pluszmunkákat. Kérem, hogy beszéljen az életükről.

Dolgoznak, délután együtt mennek haza, sokat beszélgetnek, szeretnek egymás társaságában lenni. Kérdezem, mi van a gyerekekkel, azt mondja, azok iskolába járnak, jól vannak, nincs feszültség miattuk. Mindegyik jól tanul. Talán egyedüllétre vágyik az asszony, nem tudja. Fél, hogy el fogja veszíteni. Meghallgatja a kérdéseimet, igyekszik válaszolni rá. Aktívan hallgatom, visszajelzem a figyelmem.

Milyen az asszony kapcsolata a gyerekekkel? Semmi különös, a gyerekek teszik a dolgukat. Ő is jóban van a nevelt gyerekeivel. Jó a kapcsolatuk a mostohatestvéreknek. Milyen közös programjaik vannak? El szoktak utazni, akár napokra is, kettesben. Nem egymással, a gyerekekkel milyen programjaik vannak?

Esténként ők már a leckéjüket írják, nem is szoktak a vacsorához lejönni. Reggel később indulnak el otthonról, mint a szülők.

Sokat dolgoznak, mindketten önkénteskednek is. De hogyan érzi magát a felesége otthon? Erre a kérdésre nem nyitott.

Megcsalja őt? Vagy pusztán Én-időre vágyik a nő? Én nem tudom ezt megadni neki, mondja a hívó, ahol gyerek van, gond is van, érti?  Házasoknál csakis a Mi-idő létezhet.  hát, ha egyszer nem terem azon, nem tud egy szőrszálat sem kihúzni a tenyeremből… Deja vu érzésem van. (a szőrszál a tenyérből nálunk házi szleng)

Áthúzom a sorszámot, ez valószínűleg egy privát hívás.

Asszem a férjem. Bocs.

Üzenet a rendszergazdának: a 18:54-es hívást törölje. Teljes egészében.

Szerintem jobb volt a dekurzuslap.

Vezető mentornak: ma kicsit korábban hazaindulok, hogy elérjem a 20:11 vonatot. Vis majorka. Ez a nagyságot kifejező szó a kicsinyítő képzővel nem oxymoron?  de hát mi nem az?

A részleteket változtatás nélkül közöljük!
Az oldal alján csillagozással fejezheted ki a tetszésed.
Hozzászólás írásakor törekedjetek arra, hogy ne legyen bántó a megfogalmazás.

2.4 out of 5

14 submissions

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük